ברית יצחק – מה מהות הטקס?
יצחק אבינו היה הראשון שנימול בגיל שמונה ימים. על שמו מכונה הטקס שעושים בלילה שלפני הברית – ברית יצחק.
ברית יצחק זה בעצם שם של סדר לימוד מיוחד אותו מקיימים בלילה שלפני הברית. סדר הלימוד כולל מקרא ומדרש העוסקים בשבח ברית המילה. המקובל הוא ללמוד קטעים מיוחדים וקבועים מתוך ספר הזוהר הקדוש שמדבר בחובת האב למול את בנו כמו גם בשבח ברית מילה.
חשוב לציין כי כמעט בכל קהילות ישראל רווח המנהג הזה של הלימוד בלילה שלפני הברית אך הכינוי – ברית יצחק מקובל בעיקר בקרב יוצאי ארצות המזרח.
מהו המקור למנהג – ברית יצחק?
כפי שמופיע בספר הזוהר הקדוש, בקטעים הנלמדים בערב שלפני הברית, מובא כי מנהג זה של לימוד בערב של לפני הברית כבר מקובל היה גם בזמנים עברו ולמעשה מדובר במנהג שעובר מדור לדור מאות שנים אחורה.
הסיבות לקיום המנהג הן:
- סגולה לשמירה לקראת ברית המילה.
- סגולה מפני כוחות הטומאה המקנאים קנאה גדולה בקדושה הרבה שעומדת להפציע בעקבות ברית המילה. כי כגודל הקדושה, כך גם גודל הטומאה שמנסה להתמודד מולה.
- הלימוד מגביר את כוח הקדושה שנועד להגן על התינוק לקראת יומו הגדול.
קיום ברית יצחק מהווה אם כן סגולה לשמירה וכך גם ישנם סיכויים גבוהים יותר לקיום ברית מילה ללא תקלות ובזמן הנכון.
הלימוד בסדר ברית יצחק
ישנם ספרים מיוחדים המכילים את סדר הלימוד שנקבע על ידי רבותינו כאשר רוב קהילות ישראל אכן לומדים את אותו הסדר. בדרך כלל מגיעים הלומדים אל הבית שם נמצא התינוק ולומדים על ידו את החלקים המיוחדים מספר הזוהר.
בקהילות רבות מקובל גם לקרוא קריאת שמע עם התינוק וכן פסוקי שמירה שונים. יש הנוהגים לכנס דווקא ילדים קטנים שיבואו ויקראו קריאת שמע עם התינוק. לאחר מכן מגישים גם להם מיני מתיקה.
שאלות ותשובות בנושא ברית יצחק
אין הלכות מיוחדות המחייבות את סדר העניינים בברית יצחק. עם זאת כאשר יש ממניין שהגיעו להשתתף בסדר הלימוד הרי שאבי הבן יאמר לאחר הלימוד קדיש 'על ישראל'.
אין עניין לקיים סעודת מצווה בליל ברית יצחק. עם זאת מקובל להגיש ללומדים כיבוד קל שיכיל מגוון של ברכות הנהנין. כמו למשל מיני מזונות, פירות, מיני מתיקה וכן הלאה. מקובל גם כן לשתות מעט יין ולאחל 'לחיים' לחיי התינוק, להוריו, לסבותיו ולכל המשפחה.
ניתוח קיסרי לא משנה את חובת ביצוע ברית יצחק. ברית יצחק היא תהליך של לימוד תורה, שאמור להתבצע לכבוד התינוק שנולד. חשיבותו של זמן הלימוד נובעת מתכנו הרוחני, ולא מאופן לידתו של התינוק. התהליך מאוד מועיל ומטיב עם התינוק, ולכן כדאי לבצעו במקרה של ניתוח קיסרי כמו במקרה של לידה רגילה.
אם ברית המילה נדחתה משום צהבת או מכל סיבה גופנית אחרת, צריך לבצע את ברית יצחק לאחר מכן. הרי ברית יצחק היא מסגרת לימוד תורה לכבוד התינוק, ואין שום קשר בינה לכל סיבה גופנית שמנעה את ביצוע ברית המילה. במקרה של דחייה, כדאי לנהוג כמו במקרה של ברית רגילה – לעשות את הטקס עם קבוצה של עשרה גברים יראים שמים.
לפי מספר מקובלים, ישנו מנהג לקרוא את פיטום הקטורת בליל ברית יצחק, במיוחד ליד כסא אליהו. המנהג מתיחס לאותו לילה במיוחד אחרי חצות, כאשר ישנה עידן של קדושה מיוחדת. מקובל לבצע את הקריאה במניין של עשרה אנשים.
אם לא הספקתם לערך את ברית יצחק בערב הברית, מקובל לבצע את הלימוד ביום עצמו, בקבוצה של שלושה גברים שילמדו יחד.
בחירת המקום לברית יצחק תלויה בכמה גורמים, אך האם המקום רחב מספיק נחשב לאחד הגורמים החשובים. אם הבית היולדת אינו מספיק רחב לקיים את הטקס, מומלץ לבצע אותו בבית אחר שמספיק רחב ונעים.
בליל כיפור, כמו בכל ליל ברית יצחק אחר, מתבצע הלימוד כפי המנהג. אף שליל כיפור הוא זמן מיוחד של תשובה וקדושה, הוא לא משנה את חובת הלימוד לכבוד התינוק.
בעבר, היו נוהגים ללמוד תורה בליל ברית יצחק כדי להביא שמירה רוחנית לתינוק חדש. ההנחה היתה שמכח הלימוד של התורה, הילד מוגן מנזקים ומזיקים. עם זאת, בימינו המנהג הוא לא להתעקש על לימוד תורה לאורך כל הלילה, אלא להקדיש זמן מסוים ללימוד תורה בערב שבו מתבצע סדר ברית יצחק.
טקס ברית יצחק מתבצע בערב שלפני הברית מילה.
לאחר הכנה קדושה שכזו התינוק אכן נכנס לבריתו של אברהם אבינו כאשר הוא מוקף בשמירה ופסוקי קדושה שמגנים עליו.