אופן בדיקת הסימנים (סימנא טבא) לראש השנה

במדריך זה של הרב משה ויא, ניתן לראות כיצד לבדוק את הסימנים (סימנא טבא) של ראש השנה. הדרכה מפורטת בליווי תמונות הממחישות את הנגיעות.
הסימנים לראש השנה

אופן בדיקת ה”סימנא טבא” לראש השנה. עפ”י ספרי “בדיקת המזון כהלכה” מאת הרב משה ויא. מעודכן לראש השנה תש"פ

הדרכה מפורטת בליווי תמונות הממחישות את הנגיעות ניתן לראות בספרי “בדיקת המזון כהלכה” ג’ כרכים. וכן בספר החדש באנגלית “Bedikas Hamazon”.

טבלת הסימנים ואופן בדיקתם:

תמר יבשחותכים בסכין את הפרי לאורכו, פותחים ומוציאים את הגלעין. אם נראים פרורים כהים באיזור הגלעין (שהם הפרשות של תולעת) אין להשתמש בתמר זה. מחזיקים את התמר הפתוח כנגד מקור אור (חלון או נורה), ומתבוננים בצידו הפנימי והחיצוני אם מצוי חרק או זחל קטן. בתמר שהתיישן נוצרים גבישי סוכר לבנים שאינם סימן לנגיעות.
תמר לחתמרים גדולים המשווקים בקירור, קליפתם חלקה וצבעם חום כהה – בדרך כלל נקיים וטוב לבדקם.
רימוןמתבוננים אם מצוי נקב בקליפת הפרי, שהוא סימן לחדירת תולעת. פותחים את הרימון ואם רואים איזור חום בודקים בין הגרגרים אם מצויה תולעת. כתמים כהים שטחיים בגרגרי הרימון אינם סימן לנגיעות. רימונים הגדלים בגינה פרטית נגיעותם גבוהה.
תפוחיםתפוחים מסוג מעולה הם בחזקת נקיים. תפוחים באיכות בינונית, מתבוננים על קליפת הפרי אם מצוי סימן של חדירת תולעת – כמין פצע חום-אפור השקוע בקליפה – ומסירים את האזור הנגוע. לעיתים רחוקות, בעיקר בתפוחים מזן ענה, מצויות כנימות מגן בצבע חום-אפור על קליפת התפוח, הגורמות לכתמים אדומים על הקליפה. יש להסיר את הכנימות ע"י שפשוף קל בציפורן או בסכין. הכתם האדום שנותר על הקליפה לאחר הסרת הכנימה מותר באכילה. שלאק – לעיתים תפוחי עץ המיובאים מחו"ל מרוחים עם "שלאק", קיימת שאלה לגבי כשרותו ומן הראוי לקלף את התפוח. יש לברר אצל ועד הכשרות אם יש פיקוח על תפוחים מיובאים.
קראבחזקת נקי, מספיק לשוטפו או לקלפו.
רוביה טריהיש לפתוח את התרמילים, לבדוק אם יש בגרגרים כרסום או סימני חדירה של תולעים ולהסיר את הגרגרים הנגועים.
רוביה יבשה1. הרתחה: מרתיחים את הרוביה בסיר עם מים בכמות פי שלשה מהרוביה. לאחר הרתיחה מכבים ומשאירים מכוסה כשלש שעות. 2. בדיקה: שוטחים על כף היד כ- 10-15 גרגרים, ומתבוננים אם מצוי כתם כהה תחת הקליפה הדקה. מניחים את כף היד השניה על הגרגרים, הופכים את כפות הידיים ובודקים באותו האופן את צידם השני של הגרגרים הגלוי כעת לעין. אם מבחינים בכתם כהה תחת הקליפה מקלפים ובודקים אם מצוי שם חרק. כתם שחור המצוי על קליפת הגרגר הינו חלק מגידולו הטבעי של הרוביה וכן כתמים שטחיים בצבע חום או כתום – אינם סימן לנגיעות.  אם נמצאו שלשה גרגרים וודאי נגועים בחרקים, יש לפתוח את כולם ולבדקם מבפנים. אם נמצאה נגיעות רבה אין להשתמש ברוביה.
גזרגזר מטיב מעולה בחזקת נקי.
עלי סילקאבגידול רגיל הירק נגוע בחרקים רבים וכן מצויות רימות בתוך עובי העלה, שאינן יורדות בשום שטיפה, לכן מומלץ להשתמש רק בעלים מגידול מיוחד "ללא תולעים", הנמצא תחת השגחה מוסמכת, להשרותם במים עם מעט סבון נוזלי ולשטוף היטב כל עלה ועלה.
סלק אדוםיש לחתוך את הסלק לפרוסות לרוחב, בעובי של 1-1.5 ס"מ, להתבונן אם מצויה מחילה של זחל לבן ולהסיר את האיזור הנגוע. אפשר לפרוס ולבדוק גם לאחר הבישול.
כרתי מגידול רגיל או מגידול מיוחדחותכים ומסירים את: א. העלים הירוקים.  ב. איזור השורש (כסנטימטר אחד) שבקצה השני.  ג. השכבה החיצונית הראשונה. חוצים  את החלק המרכזי הלבן של הכרתי לכל אורכו, מפרידים את כל השכבות ומשרים אותם במים עם מעט סבון נוזלי למשך 2-3 דקות.  שוטפים שכבה שכבה תחת זרם מים תוך כדי שפשוף קל באצבעות לכל אורכם משני צדיהם.
ראש של דגראש דג קרפיון, בורי וכסיף – מן הראוי להשתמש רק בראשים המשווקים בחנות הנמצאת תחת השגחה מהודרת. ראש דג סלמון – יש לפתחו להסיר את הזימים, לשטוף היטב ולבדוק מטפילים חומים באורך של כ- 1.5-2 ס"מ (גם בדגים הנמכרים תחת השגחה מהודרת עלולה להיות נגיעות זו). ראשי דגים אחרים – בד"כ נקיים.
דבשבחזקת נקי. (חלת דבש טעונה הכשר).

תמונות הממחישות את בדיקת הסימנים

לפניכם תמונות של הסימנים שניתן לראות בתוכם תולעים.

אופן בדיקת הסלק

בדיקת סלק מתולעים
בתמונה ניתן לראות את הזחל במרכז הסלק.
בדיקת סלק מתולעים
אופן חיתוך – הסלק פרוסות לרוחב.

אופן בדיקת הרימון

בדיקת רימון מתולעים
בתמונה ניתן לראות סימן חדירה של תולעת.

אופן בדיקת הרוביה

רוביה
1. שוטחים כ-10-15 גרגרים על כף היד ומתבוננים בצד הגלוי לעין.
רוביה
2. הופכים את הרוביה אל היד השניה…
רוביה
3. מתבוננים בצד השני הגלוי כעת לעין.
רוביה
חרקים תחת קליפת הרוביה.

אופן בדיקת התמר

חרק בתמר הניכר רק בבדיקה כנגד מקור אור.

אופן בדיקת הכרתי

כרתי
חותכים ומסירים את העלים הירוקים של הכרתי.
חוצים ומפרידים את כל השכבות.

הוראות והדרכה מעשית לבדיקת כרתי (לוף) »

לסיכום – צוות מכון עליה מאחלים לכולם שתהיה שנה טובה ומבורכת. ומזמינים אתכם לראות את הקורסים התורניים שלנו. אם אתם אוהבים את תחום הכשרות, אנו מזמינים אתכם לקרוא על קורס משגיחי כשרות שלנו.

אולי תרצה לחזור לחלק מסוים במאמר?
פרטי המחבר
הרב משה וויא
הרב משה וויא
נחשב לאבי אבות מומחי כשרות המזון, מרצה בקורס משגיחי כשרות של מכון עליה. מחבר של ספרי כשרות רבים ובניהם סדרת הספרים 'בדיקת המזון כהלכה'. יו"ר המכון להנחלת ההלכה.

השאר תגובה

מאמרים נוספים כיצד למצוא חרקים במאכלים
אתה רוצה להיות בטוח שהתאנים שאתה אוכל כשרים ונקיים מתולעים? המאמר הזה מסביר כיצד למצוא תולעים בתאנים, כולל טכניקות וטיפים יעילים לבדיקה מהירה…
כלי נגישות
עדכוני המכון
העדכון האחרון מאת מכון עליה
נפתחה קבוצת וואטסאפ לסופרי סת״ם

אם אתם סופרי סת״ם ואתם מעוניינים למכור את המוצרים שלכם, תוכלו לעשות את זה בקבוצת הוואטסאפ הזאת.

גם אם אתם מעוניינים לרכוש תשמישי קדושה מסופרי סת״ם ישירות תוכלו לעשות זאת בקבוצת הוואטסאפ הזאת.

שנה טובה