בית מדרש גבוה להלכה ומעשה

חלבה וטחינה האם יש חשש לבישולי גויים?

דרך הייצור: את השומשום קונים בעיקר ממדינות אפריקה, כגון אתיופיה ואוגנדה. בארץ מקבלים את התוצרת לאחר מיון ראשוני מכל הפסולת, ובמפעלים מבצעים ניפוי וניקוי נוסף.

מאת הגר"ש אליהו שליט"א

רב קהילת גבריאל רמות ירושלים, ומחה"ס שו"ת על הפרשה

השימוש המאסיבי בשומשום הוא לתעשיית הטחינה.

במפעל מכניסים את השומשום לתוך מסוע אחד ארוך, שבתחילתו יש נפה רוטטת, המקבלת את השומשום ומנפה את הפסולת, ואז ע"י מכונה לקילוף השומשום, הקליפות נפרדות, ונשאבות למיכל פסולת, ואילו השומשום הקלוף נכנס לתוך מיכל, ומוסיפים לו 15 אחוז מים לקבלת לחות.

על מנת שיוכלו לטחון את השומשום חובה לייבשו קודם הטחינה, ולכן לאחר תהליך עירוב השומשום עם המים, מעבירים אותו אל מסוע שמייבש אותו וקולה אותו בקלות.

  • מהתנורים זה עובר לשולחן צינון שבסופו מפוח, המצנן את השומשום.
  • בסוף השולחן ישנו ניפוי אחרון של נפה רוטטת ושל מפוח אוויר.
  • החומר הסופי עולה על מסוע, ונכנס לחדר ייצור הטחינה.

השומשום מגיע לתוך סילו גדול, שבתחתיתו בית קיבול המעביר אותו למכונת טחינה, שמטרתה לטחון את השומשום [במהירות של 3000 סל"ד], ולהוציא חומר טחון כעיסה גסה. העיסה הגסה יוצאת עם חילזון לתוך מערבל שמערבל ומקרר את העיסה. העיסה נשאבת למכונת טחינת כדורים, שיוצרת שחיקה דקה של החומר, והתוצאה היא עיסה דלילה יותר שנשפכת לתוך מיכל גדול, ומשם זה נשאב לחביות.

החלבה

מבוסס על מוצר הטחינה, כשלטחינה מוסיפים חומרים נוספים, כגון שמן, תמצית שוקולד, מלח, גלוקוז, ונילין, מלח לימון, סוכר, שקדים ואגוזים.

ועל כן למסקנה – השומשום נאכל כמות שהוא חי

ואף שעובר תהליך קלייה, אין מטרת הקלייה לבישול אלא למטרות צדדיות.

וכן פסקו הגר"ע יוסף, הגרי"ש אלישיב וחברי בד"ץ העדה החרדית וע"כ אין לחשוש לבישול עכו"ם.

פרטי המחבר

השאר תגובה

קטגוריות
פוסטים אחרונים
הקורסים ב'מכון עליה'

הידעת!

מתעניין באחד הקורסים שלנו?

בחר בקורס שמעניין אותך והכנס שם וטלפון ואנו נחזור אליך.

רוצה להיות בן 'עליה'?

בוא והצטרף לאלפי בוגרינו שהשתלבו במקצוע תורני

מכון עליה
מהלכה למעשה
אלפי מאמרים, דרשות, והלכות שנכתבו על ידי מיטב רבני המכון, בפינה זו יש מידע בכל הנושאים הנלמדים ב'מכון עליה', פינה זו מיועדת לכלל הגולשים באתר ובעיקר כדי לתת מענה בכל החומר הנלמד עבור בוגרי המכון, בנוסף אנו נעלה מידי יום כל מיני חדשות מעניינות והגיגים הלכתיים מעניינים מאוד.
חדש באתר!
מאמרים נוספים
קורס משגיח כשרות
כשרות והשגחה
הרב רפאל שוורץ

הלכות הגעלת כלים

איך מכשירים מיני בר ? מטחנת בשר? שיש ? כלי חרסינה ? כל הלכות המצויות בהגעלת כלים , כתוב בצורה פשוטה, ומובנת לכל אדם!  

קרא עוד »
מעלין בקודש עם מכון עליה

רוצה לעלות בסולם ההצלחה ולהגיע לפרנסה בשפע ע"י מקצוע תורני מכובד? 

אנו מזמינים אותך לבית המדרש מהלכה למעשה!
'מכון עליה' המכון המוביל והמוכר בארץ ובעולם לעיסוק במקצועות קודש, מעל 20,000 בוגרים!

בחר במקצוע המתאים לך מתוך מגוון רחב של קורסים.

הקורסים הבאים נפתחים בקרוב
שריין מקום גם עבורך