דברי מאכל שאין לזרוק בפסח – פסח תשפ"ד

הרשימה שלפניכם מפרטת אילו מוצרים אינם מכילים חמץ ולכן ניתן להשאירם בבית ולא לזרוק בפסח ללא דאגה. חג פסח כשר ושמח.
דברי מאכל שלא צריך לזרוק בפסח

נצטווינו מן התורה לבער החמץ מרשותנו קודם הפסח. במוצרים שלהלן אין בהם חמץ, ולכן אין צורך לבערם
אך מכיון שלא נעשו בפיקוח כשרות לפסח ויתכן שיש בהם קטניות, ישאירם בביתו במקום מוצנע.
הרשימה מתייחסת למוצרים תוצרת הארץ בלבד.

רשימת המוצרים שלא צריך לזרוק בפסח

  • אגוזים,
  • אבקת אפיה,
  • אבקת סוכר,
  • אבקת מרק (באבקת מרק פטריות ומרק בצל נמצא קמח יבש לחלוטין שלא בא במגע עם מים),
  • אורז,
  • אינסטנט פודינג,
  • אלכוהול תוצרת הארץ. אין בו חמץ כלל.
  • במבה,
  • בשר,
  • ביצים,
  • (בורגול-חמץ גמור; בר בצק-חמץ).
  • בשר המשווק באריזה, גם המגיע מחו"ל בהכשרים גבוהים אם לא מופיע 'מעובד' זה כשר לפסח כל ימות השנה.וכאשר מופיע מעובד, יש שאסרו משום קטניות.
  • ג'לי,
  • גריסים,
  • גפילטע-פיש בהשגחת העדה החרדית בלבד (בהם אין קמח כל השנה אלא רק קמח תפו"א).
  • גלידות (פרט לאלה המצויין בהן תערובת חמשת מיני דגן) ,
  • גרעיני חיטה,
  • גבינות (למעט גבינות עם קרוטונים או שברי עוגיות),
  • גרעינים ושאר פיצוחים (למעט קבוקים) בהכשרים של העדה החרדית, שארית ישראל והרב לנדא-הקמח להדבקת המלח הוא קמח תפו"א. על שאר ההכשרים צריך לברר.
  • דבש,
  • דגים טריים ומצוננים או שלמים קפואים כשרים לפסח כל ימות השנה (דגים שמופיע ע"ג האריזה "דגים מעובדים" יש שאסרו משום חשש קטניות).
  • דגים מעושנים,
  • דג סלומון מנורבגיה אינו עובר עיבוד וכשר לפסח כל ימות השנה. דג מושט-כאשר לא מופיע ע"ג אריזת הוואקום 'מעובד', הינו כשר לפסח כל השנה. וכאשר מופיע מעובד, יש שאסרו משום ספק תערובת קטניות.
  • דיסת קורנפלור (דייסות דגנים ודגני בוקר הן חמץ גמור).
  • חרדל,
  • חלב סויה,
  • חלווה,
  • חיטה,
  • חומץ סינטטי,
  • חומץ הדרים,
  • חומץ תפוחים.
  • טחינה,
  • טפיוקה,
  • טבק להרחה.
  • יין(כל היינות בארץ הינם כשרים לפסח כל ימות השנה),
  • ירקות מיובשים וקפואים.
  • כמון,
  • כוסמת.
  • ליקרים (תוצרת חוץ-יתכן חמץ גמור. תוצרת הארץ – קטניות. לפסח אין כשרות של העדה החרדית לליקר בגלל התמציות (קטניות).
  • מים,
  • מים בטעמים(הטעמים הינם כימיים),
  • מיץ לימון.
  • מרגרינה,
  • משקאות קלים ודיאט (למעט בירה שהוא חמץ גמור).
  • משקאות חריפים- תוצרת הארץ בלבד ובהכשר העדה החרדית והרב רובין בלבד (למעט ויסקי שהוא חמץ גמור).
  • מיונז.
  • מזון תינוקות – כל תחליפי חלב אם כגון סימילאק מטרנה וכל שאר מזון לתינוקות וכד' אין בהם חמץ כלל כל השנה ואפשר להמשיך להשתמש בהם בפסח.
  • מלח.
  • משפרי אפיה – רובם לא חמץ (כימי לחלוטין) למעט אם ברכיבים יש לתת או גלוטן שאז חייבים במכירת חמץ.
  • נקניק בשרי-בהשגחת הבד"ץ עד"ח בלבד. נקניקיות מן הצומח הם חמץ גמור.
  • סוכר,
  • סוכר וניל,
  • סילאן,
  • סובין,
  • סולת,
  • סרדינים בשמן (רק בהכשרים גבוהים, מתוצרת מרוקו בלבד).
  • סיגריות מחברת דובק תוצרת הארץ בלבד.
  • עופות (המשווקים באריזה כשרים לפסח כל ימות השנה),
  • עמילן-אינו קמח! מקורו מתירס (קטניות). או קמח תפ"א או טפיוקה. כשהעמילן מקורו מחמץ (5 מיני דגן), ומצוין על גבי האריזה שלו מכיל גלוטן (הכיתוב עלול להכיל גלוטן או שברי בטנים וכו', לרוב זו רק אזהרה שנדרשת ע"י משרד הבריאות אבל אינו מכיל רכיבים אלו).
  • עלי דפנה.
  • פירות יבשים, (למעט לדר שהינו חמץ),
  • פריכיות אורז בהכשר העדה החרדית בלבד, פרט לאלה המצויים בהם תערובת מחמשת מיני דגן,
  • פלפל אנגלי.
  • פטריות טריות ובשימורים (על אף הפרסומים, בפטריות הגדלות על מצע חמץ, גדולי ההוראה פסקו שאינם חמץ).
  • פירות קפואים בהכשר העדה החרדית והרב רובין בלבד.
  • צבעי מאכל,
  • צימקאו,
  • ציפורן,
  • צ׳יפס,
  • צ'יקו (ציקוריה-עולש).
  • קופסאות שימורים,
  • קצפת צמחית,
  • קטשופ,
  • קינואה ,
  • קמח (אמר לי הגר"ח קניבסקי שכך הייתה דעתו של החזו"א שקמח אינו חמץ גם אם עבר לתיתה. ובזמן החזו"א החיטה שרתה במים לפני הטחינה. כיום אין שריה בכלל למעט התזה של שניות בודדות לפני הטחינה ומבדיקה שערכתי ההתזה לא מורגשת כלל והחיטה נשארת יבשה לחלוטין; למעט קמח מולינו מאיטליה לחולי צלייאק שהוא חמץ גמור),
  • קפה שחור, קפה נמס ומגורען מכל הסוגים, קקאו,
  • קפה דגנים-חמץ גמור.
  • רוטב סויה,
  • ריבות.
  • שוקו באבקה (שוקו מוכן-ברכיבים יש קטניות),
  • שוקולד (למעט שוקולד בהכשרים הגבוהים, ולמעט שוקולד עם ופלה ועוגיות),
  • שמני אכילה (שמן נבט חיטה אינו חמץ).השמנים בארץ מקורן מקטניות, או ספק קטניות (גם בכשרויות ידועות המגיעות מחו"ל ישנם הכשרים המאשרים שימוש בשמנים שבא"י נחשבים לקטניות-שמן כותנה, שמן קנולה).
  • שום-באריזת רביעיה מסין,
  • שקדים,
  • שומשום-קטניות,
  • שומשום כהה הנמכר עם זעתר יתכן והינו חמץ גמור, שומשום בהיר הנמכר עם זעתר-קטניות.
  • שמרים (כל סוגי השמרים היבשים והלחים),
  • שיבולת שועל (קוואקר. הנמכר בקופסאות פח, לאחר בדיקות מרובות שעשיתי אינו חמץ בכלל ואינו בא במגע עם מים), למעט-דייסת שיבולת שועל,
  • שלוה תפוחה (חיטה תפוחה של חברת אשבול אינם חמץ כלל).
  • תבלינים.
  • תרופות הנלקחות בבליעה כל ימות השנה, אמרו לי הרב אלישיב והרב וואזנר זצ"ל שמותר להמשיך ולהשתמש.


מוצרים שאינם צריכים כשרות לפסח ולכל ימות השנה

  • אבקת כביסה על כל סוגיה (כולל מרכך וג'ל).
  • דיאודורנטים כולל סטיק.
  • טבליות למדיח כלים.
  • כפפות-כל סוגי הכפפות כולל לטקס, מבדיקה שערכתי האבקה הנמצאת בכפפות, מקורה מטלק (מחצב)ללא חשש חמץ (בבדיקות לא מצאתי בשום חברה קמח בכפפות).
  • כלים-כל החד פעמי גם הצבעוני, כולל צלחות וכוסות מנייר, וסכו"ם פלסטיק.
  • מנג'טים, מפיות נייר גם צבעוני, ממחטות ניר, מגבונים לחים, מי פה, משחות שיניים, מפת ניילון.
  • נייר–כל הניירות תוצרת הארץ אין בהם חמשת מיני דגן בכלל, נייר טואלט, נייר כסף, תבניות אלומיניום חד פעמיות מכל הגדלים, נייר אפיה, נייר עטיפה, נוזל כלים(גם תוצרת חוץ).
  • סבון על כל סוגיו(סקוטש ברייט. צמר פלדה).
  • פילטרים (מסנני מים).
  • קוסמטיקה-מייק אפ, מסקרה, פודרות למיניהן, אודמים, תוחמים, עפרונות, צלליות, לק.
  • קיסמי שיניים, קשיות לשתייה, קרם ידיים, קרם פנים, קרם גוף.
  • שמפו על כל סוגיו.
  • תמיסה לעדשות מגע.


מוצרים שהם חמץ גמור

מוצרי חלב (חברת תנובה):

  • יוגורט פרילי טבע.
  • יופלה און טופ תות פצפוצים מצופים.
  • מאגדת אונטופ פצפצים.
  • משקה שיבולת שועל.
  • אייס קפה שיבולת שועל בטעם קרמל.
  • משקה שיבולת שועל בטעם אגוזי לוז.
  • הפסקת אוכל דגני עוגי וחלב.
  • הפסקת אוכל דגני קורנפלקס וחלב.
  • לתשומת לב כל החלב המיוצר בכשרות בהכשרים הגבוהים, לבן, שמנת, חמאה, כבר מראש חודש אדר ב' מופיע הכיתוב כשר לפסח ערב פסח תשפ"ד, ומזמן זה אין חמץ ברפתות ובדירי העיזים והכבשים וכן במאכלי הפרות העיזים והכבשים, ולכן אין צורך לאגור מוצרי חלב ערב פסח. כי כל התוצרת כשרה לפסח.
אולי תרצה לחזור לחלק מסוים במאמר?
פרטי המחבר
מכון עליה
מכון עליה
'מכון עליה' הנה מכללה המפיקה אלפי קורסים תורניים בנושאים: קורס הכשרת שוחטים, הכשרת מוהלים מוסמכים, הכשרת סופרי סת"ם, הכשרת רב מקדש בחופה והכשרת משגיחי כשרות ועוד המון סוגים שונים של קורסים בכל רחבי הארץ ובעולם.

השאר תגובה

מאמרים נוספים על כשרות והשגחה
הקולה היא משקה פופולרי ברחבי העולם, לעיתים אנו נתקלים במשקה ללא סימן ההכשר המוכר, האם היא כשרה? הנה כל מה שאתה צריך לדעת על…
כלי נגישות
עדכוני המכון
העדכון האחרון מאת מכון עליה
תאריכים למבחני טוען רבני

לכל תאריכי מבחן טוען רבני במינהל בתי הדין לשנה הקרובה תשפ"ד- תשפ"ה (2024 למניינם)

שנה טובה