גישור הוא אחד הכלים החשובים לפתרון סכסוכים, במיוחד במצבים רגישים כמו סכסוכי משפחה, ירושה, שכנים, או מחלוקות כספיות. בשנים האחרונות הפך תחום הגישור לכלי רשמי ונדרש גם בבתי הדין הרבניים. קורס גישור הלכתי הוא מסלול ייחודי שמשלב כלים מקצועיים מעולם הגישור המודרני עם יסודות ההלכה, ומאפשר לבוגריו לפעול כמגשרים תורניים בקהילות ובבתי דין. במכון עליה נבנה קורס המשלב בין תורת ישראל לבין מיומנויות תקשורת, ניהול קונפליקט, והובלת פתרונות מעשיים מתוך ראייה הלכתית עמוקה.
מהו גישור הלכתי ומדוע הוא נדרש?
גישור הלכתי הוא הליך שבו מגשר תורני מנסה להביא שני צדדים להסכמה משותפת – מבלי להכריע ביניהם כמו שופט, אלא על ידי הקשבה, הכלה והצגת פתרונות. ההבדל המרכזי בין גישור רגיל לבין גישור הלכתי הוא היכולת של המגשר להבין את ההקשרים ההלכתיים, להתייחס למקורות חז"ל ולשמור על גדרי ההלכה תוך שמירה על צדק אנושי ושלום חברתי. במקרים רבים, בתי הדין מפנים את הצדדים לגישור כדי לנסות ולהגיע להסכמות טרם קביעת פסק דין. גישור הלכתי מבטיח שהפתרונות יהיו לא רק מוסריים – אלא גם הלכתיים למהדרין.
קורס גישור הלכתי במכון עליה
במסגרת קורס גישור הלכתי של מכון עליה, ניתנת לתלמידים הכשרה מקיפה במגוון תחומים: מיומנויות תקשורת בין-אישית, עקרונות הגישור המקצועי, כללי דיני ממונות, הלכות פשרה, מקורות חז"ל בנושא שלום ופשרה, וניהול מו״מ מתוך הבנה הלכתית. הקורס מועבר על ידי רבנים, דיינים ומגשרים מקצועיים, והוא משלב תרגולים, סימולציות, לימוד בקבוצות, והכנה להובלת תהליכי גישור הלכתיים בשטח.
הקורס מתקיים בשעות הערב, ומתאים במיוחד לאברכים, בעלי משפחות, ולמי שכבר פעיל בעשייה תורנית ורוצה להוסיף כלי מעשי לעולם העשייה שלו.
למי הקורס מתאים?
קורס גישור הלכתי במכון עליה מיועד לגברים שומרי תורה ומצוות, בעלי רקע תורני בסיסי, המחפשים לשלב בין תורה לבין עזרה לזולת. הקורס מתאים גם לטוענים רבניים, סופרי סת"ם, מוהלים או תלמידי חכמים שרוצים לעזור לפתור סכסוכים בתוך הקהילה או בזירה הציבורית. רבים מבוגרי הקורס משתלבים כמגשרים במוסדות תורניים, בתי דין, או כמובילים בקהילות שבהן מתעוררות מחלוקות.
מה נלמד במסגרת הקורס?
המשתתפים לומדים כיצד להקשיב לצדדים בסכסוך, לזהות אינטרסים ולתת מקום לרגשות בלי לוותר על דרישות ההלכה. נלמדים עקרונות יסוד בגישור, כולל ניהול ישיבת גישור, בניית תהליך פתרון, טכניקות לניהול קונפליקט, והתמודדות עם משברים רגשיים. בנוסף לכך, נלמדים מקורות הלכתיים בדיני פשרה, תוקף הסכם גישור לפי ההלכה, ומקומו של המגשר מול הצדדים והדיינים. חלק משמעותי מהקורס מוקדש לתרגול ולליווי אישי, כדי שכל תלמיד ירגיש בטוח לצאת לדרך מעשית בסיום ההכשרה.
לסיכום – גישור הלכתי זה שליחות במציאות מורכבת שבה סכסוכים אישיים מתפתחים במהירות, צריך אנשים שיודעים להרגיע, להקשיב ולהוביל פתרון מתוך עין טובה והבנה הלכתית. קורס גישור הלכתי במכון עליה נותן את כל הכלים כדי לעשות את זה נכון. זו לא רק הכשרה – זו שליחות.
רוצה להצטרף למחזור הקרוב? כל הפרטים זמינים בדף קורס גישור באתר מכון עליה – ונשמח ללוות אותך יד ביד.