בחזקת בשרי/ חלבי

שאלות רבות ומגוונות מגיעות סביב ענין אכילת דבר פרווה שהוא "בחזקת בשרי", האם צריך להמתין לאחר אכילתו כדין המתנה באכילת בשר שש שעות? ומה ההגדרה של מאפים פרווה "בחזקת חלבי"?

מאת הרב אליהו חיים פנחסי שליט"א

מחבר הספר "הכשרות למעשה"
רב ק"ק עין חמד
כשרות
  • כגון: השתמשנו בתנור ביתי לדברי בשר ולאחר מכן אפינו דבר פרווה כגון חלות/ עוגה, האם מותר לאכול את הפרווה בארוחה חלבית?
  • וכן, באופן שקנינו פלאפל שבאותו מקום מוכר גם שווארמה ודברי בשר, האם לאחר אכילת הפלאפל יש להמתין שש שעות?
  • וכיצד עלינו לנהוג בקונדיטוריה שמופיע שילוט המאפים "בחזקת חלבי"?

ידועה ההלכה שלדעת השו"ע )יו"ד סימן צה ס"א( דבר שהוא פרווה שהתבשל/ נאפה בכלי בשרי מותר לאכול את הפרווה יחד עם מאכלי חלב. ולדעת רוב פוסקי בני ספרד, היתר זה אמור אף שהכלי הבשרי הוא בן יומו והוא מה שנקרא בהלכה "נותן טעם בר נותן טעם".

ואילו לדעת הרמ"א (שם ס"ב) לא מקילים בבן יומו, אלא אם כן עברו על הכלי עשרים וארבע שעות מאז שהשתמשו בו לבשר ולאחר מכן השתמשו לדבר פרווה, מותר לאוכלו עם חלב.

אולם יש להדגיש שאף לדעת השו"ע, כל דין זה אמור כאשר לאחר השימוש בבשרי הכלי היה נקי והשתמשנו בו לפרווה, אז מותר לאוכלו עם חלבי. ולכן בביתנו הפרטי שיש יותר פיקוח על הדבר, קודם שהוכנס מאכל פרווה לכלי הבשרי הוא היה נקי משיורי בשר, אכן הפרווה מותר באכילה עם חלב.

אך במקומות ציבור כגון, חנות פלאפל שיש לו מלקחיים שבהם הוא נותן את בשר השווארמה, ולאחר מכן לוקח בהם את כדורי הפלאפל ולא פעם נשאר במלקחיים רצועות בשר, הפלאפל בשרי.

ועוד, לא פעם באותו שמן שמטגן את כדורי הפלאפל הוא מטגן שניצל. ]במקום ציבור נשאר בשמן שיורי בשר היות והחלפת השמן כאחת לשבוע[. באותם קונדיטוריות שרשום דברי המאפה "בחזקת חלבי" היינו, שהכניסו לתנור מאפים חלביים ולאחר מכן הכניסו דברי מאפה פרווה, נכון שלדעת השו"ע הנז"ל הדבר מותר לאכול את הפרווה בארוחה בשרית. אולם במקומות ציבור הדין שונה.

ראשית, יתכן והכניסו את מוצרי המאפה הפרווה יחד באותו זמן עם החלבי ובכהאי גוונא, אף לדעת השו"ע אין להקל. ואף אם נותנים את הפרווה בתנור לאחר החלבי, לא פעם משתמשים באותם מגשים לפרווה ולחלבי ובדרך כלל אינם נקיים לגמרי ולא פעם נשאר בהם שיורי גבינה.

וכן, משתמשים באותם מלקחיים, לכן יש להחמיר אף לדעת בני ספרד ולא לאכול את מאפה "הפרווה" בארוחה בשרית.

אתם מוזמנים לראות את הפרטים על הקורס כשרות שלנו, ותוכלו להתרשם.

פרטי המחבר
מכון עליה
מכון עליה
'מכון עליה' הנה מכללה המפיקה אלפי קורסים תורניים בנושאים: קורס הכשרת שוחטים, הכשרת מוהלים מוסמכים, הכשרת סופרי סת"ם, הכשרת רב מקדש בחופה והכשרת משגיחי כשרות ועוד המון סוגים שונים של קורסים בכל רחבי הארץ ובעולם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים על כשרות והשגחה
איך מכשירים מיני בר ? מטחנת בשר? שיש ? כלי חרסינה ? כל הלכות המצויות בהגעלת כלים , כתוב בצורה פשוטה, ומובנת לכל אדם!…
מעלין בקודש עם מכון עליה

רוצה לעלות בסולם ההצלחה ולהגיע לפרנסה בשפע ע"י מקצוע תורני מכובד? 

אנו מזמינים אותך לבית המדרש מהלכה למעשה!
'מכון עליה' המכון המוביל והמוכר בארץ ובעולם לעיסוק במקצועות קודש, מעל 30,000 בוגרים!

בחר במקצוע המתאים לך מתוך מגוון רחב של קורסים.

הקורסים הבאים נפתחים בקרוב
שריין מקום גם עבורך
עדכוני המכון
העדכון האחרון מאת מכון עליה
האתר בתצוגה חדשה לנוחיותכם הגולשים!

צוות מכון עליה גאים להציג לכם את הגרסה החדשה של האתר, שבה שיפרנו משמעותית את חווית המשתמש. כדי להקל עליכם הגולשים. מה שיפרנו באתר:

  • תצוגת המאמרים.
  • שיפרנו את הפונט.
  • עשינו סדר בכל החומר.
  • כפתורים על המסך.
  • טופס הרשמה בקליק.

שתוכלו לקרוא להנאתכם באתר ולמצוא את התוכן שאתם מחפשים. אז… גלישה נעימה.
צוות מכון עליה.