בית מדרש גבוה להלכה ומעשה

בחזקת בשרי/ חלבי

שאלות רבות ומגוונות מגיעות סביב ענין אכילת דבר פרווה שהוא "בחזקת בשרי", האם צריך להמתין לאחר אכילתו כדין המתנה באכילת בשר שש שעות? ומה ההגדרה של מאפים פרווה "בחזקת חלבי"?

מאת הרב אליהו חיים פנחסי שליט"א

מחבר הספר "הכשרות למעשה"
רב ק"ק עין חמד
כשרות
  • כגון: השתמשנו בתנור ביתי לדברי בשר ולאחר מכן אפינו דבר פרווה כגון חלות/ עוגה, האם מותר לאכול את הפרווה בארוחה חלבית?
  • וכן, באופן שקנינו פלאפל שבאותו מקום מוכר גם שווארמה ודברי בשר, האם לאחר אכילת הפלאפל יש להמתין שש שעות?
  • וכיצד עלינו לנהוג בקונדיטוריה שמופיע שילוט המאפים "בחזקת חלבי"?

ידועה ההלכה שלדעת השו"ע )יו"ד סימן צה ס"א( דבר שהוא פרווה שהתבשל/ נאפה בכלי בשרי מותר לאכול את הפרווה יחד עם מאכלי חלב. ולדעת רוב פוסקי בני ספרד, היתר זה אמור אף שהכלי הבשרי הוא בן יומו והוא מה שנקרא בהלכה "נותן טעם בר נותן טעם".

ואילו לדעת הרמ"א (שם ס"ב) לא מקילים בבן יומו, אלא אם כן עברו על הכלי עשרים וארבע שעות מאז שהשתמשו בו לבשר ולאחר מכן השתמשו לדבר פרווה, מותר לאוכלו עם חלב.

אולם יש להדגיש שאף לדעת השו"ע, כל דין זה אמור כאשר לאחר השימוש בבשרי הכלי היה נקי והשתמשנו בו לפרווה, אז מותר לאוכלו עם חלבי. ולכן בביתנו הפרטי שיש יותר פיקוח על הדבר, קודם שהוכנס מאכל פרווה לכלי הבשרי הוא היה נקי משיורי בשר, אכן הפרווה מותר באכילה עם חלב.

אך במקומות ציבור כגון, חנות פלאפל שיש לו מלקחיים שבהם הוא נותן את בשר השווארמה, ולאחר מכן לוקח בהם את כדורי הפלאפל ולא פעם נשאר במלקחיים רצועות בשר, הפלאפל בשרי.

ועוד, לא פעם באותו שמן שמטגן את כדורי הפלאפל הוא מטגן שניצל. ]במקום ציבור נשאר בשמן שיורי בשר היות והחלפת השמן כאחת לשבוע[. באותם קונדיטוריות שרשום דברי המאפה "בחזקת חלבי" היינו, שהכניסו לתנור מאפים חלביים ולאחר מכן הכניסו דברי מאפה פרווה, נכון שלדעת השו"ע הנז"ל הדבר מותר לאכול את הפרווה בארוחה בשרית. אולם במקומות ציבור הדין שונה.

ראשית, יתכן והכניסו את מוצרי המאפה הפרווה יחד באותו זמן עם החלבי ובכהאי גוונא, אף לדעת השו"ע אין להקל. ואף אם נותנים את הפרווה בתנור לאחר החלבי, לא פעם משתמשים באותם מגשים לפרווה ולחלבי ובדרך כלל אינם נקיים לגמרי ולא פעם נשאר בהם שיורי גבינה.

וכן, משתמשים באותם מלקחיים, לכן יש להחמיר אף לדעת בני ספרד ולא לאכול את מאפה "הפרווה" בארוחה בשרית.

אתם מוזמנים לראות את הפרטים על הקורס כשרות שלנו, ותוכלו להתרשם.

פרטי המחבר

השאר תגובה

קטגוריות
פוסטים אחרונים
הקורסים ב'מכון עליה'

הידעת!

DNA
הידעת!
מכון עליה
הכרעות הלכתיות על פי DNA

D.N.A לפני מספר שנים (2015) התגלה במחקר שהתבצע בטכניון בחיפה גילוי מדעי מדהים, שישנו גן מסוים שנמצא אצל עדות בני אשכנז שמגיע מצד האמא, וישנו

לדעת עוד »
מתעניין באחד הקורסים שלנו?

בחר בקורס שמעניין אותך והכנס שם וטלפון ואנו נחזור אליך.

רוצה להיות בן 'עליה'?

בוא והצטרף לאלפי בוגרינו שהשתלבו במקצוע תורני

מכון עליה
מהלכה למעשה
אלפי מאמרים, דרשות, והלכות שנכתבו על ידי מיטב רבני המכון, בפינה זו יש מידע בכל הנושאים הנלמדים ב'מכון עליה', פינה זו מיועדת לכלל הגולשים באתר ובעיקר כדי לתת מענה בכל החומר הנלמד עבור בוגרי המכון, בנוסף אנו נעלה מידי יום כל מיני חדשות מעניינות והגיגים הלכתיים מעניינים מאוד.
חדש באתר!
מאמרים נוספים
קורס משגיח כשרות
כשרות והשגחה
הרב רפאל שוורץ

הלכות הגעלת כלים

איך מכשירים מיני בר ? מטחנת בשר? שיש ? כלי חרסינה ? כל הלכות המצויות בהגעלת כלים , כתוב בצורה פשוטה, ומובנת לכל אדם!  

קרא עוד »
מעלין בקודש עם מכון עליה

רוצה לעלות בסולם ההצלחה ולהגיע לפרנסה בשפע ע"י מקצוע תורני מכובד? 

אנו מזמינים אותך לבית המדרש מהלכה למעשה!
'מכון עליה' המכון המוביל והמוכר בארץ ובעולם לעיסוק במקצועות קודש, מעל 20,000 בוגרים!

בחר במקצוע המתאים לך מתוך מגוון רחב של קורסים.

הקורסים הבאים נפתחים בקרוב
שריין מקום גם עבורך