בית מדרש גבוה להלכה ומעשה

בחזקת בשרי/ חלבי

שאלות רבות ומגוונות מגיעות סביב ענין אכילת דבר פרווה שהוא "בחזקת בשרי", האם צריך להמתין לאחר אכילתו כדין המתנה באכילת בשר שש שעות? ומה ההגדרה של מאפים פרווה "בחזקת חלבי"?

מאת הרב אליהו חיים פנחסי שליט"א

מחבר הספר "הכשרות למעשה"
רב ק"ק עין חמד
כשרות
  • כגון: השתמשנו בתנור ביתי לדברי בשר ולאחר מכן אפינו דבר פרווה כגון חלות/ עוגה, האם מותר לאכול את הפרווה בארוחה חלבית?
  • וכן, באופן שקנינו פלאפל שבאותו מקום מוכר גם שווארמה ודברי בשר, האם לאחר אכילת הפלאפל יש להמתין שש שעות?
  • וכיצד עלינו לנהוג בקונדיטוריה שמופיע שילוט המאפים "בחזקת חלבי"?

ידועה ההלכה שלדעת השו"ע )יו"ד סימן צה ס"א( דבר שהוא פרווה שהתבשל/ נאפה בכלי בשרי מותר לאכול את הפרווה יחד עם מאכלי חלב. ולדעת רוב פוסקי בני ספרד, היתר זה אמור אף שהכלי הבשרי הוא בן יומו והוא מה שנקרא בהלכה "נותן טעם בר נותן טעם".

ואילו לדעת הרמ"א (שם ס"ב) לא מקילים בבן יומו, אלא אם כן עברו על הכלי עשרים וארבע שעות מאז שהשתמשו בו לבשר ולאחר מכן השתמשו לדבר פרווה, מותר לאוכלו עם חלב.

אולם יש להדגיש שאף לדעת השו"ע, כל דין זה אמור כאשר לאחר השימוש בבשרי הכלי היה נקי והשתמשנו בו לפרווה, אז מותר לאוכלו עם חלבי. ולכן בביתנו הפרטי שיש יותר פיקוח על הדבר, קודם שהוכנס מאכל פרווה לכלי הבשרי הוא היה נקי משיורי בשר, אכן הפרווה מותר באכילה עם חלב.

אך במקומות ציבור כגון, חנות פלאפל שיש לו מלקחיים שבהם הוא נותן את בשר השווארמה, ולאחר מכן לוקח בהם את כדורי הפלאפל ולא פעם נשאר במלקחיים רצועות בשר, הפלאפל בשרי.

ועוד, לא פעם באותו שמן שמטגן את כדורי הפלאפל הוא מטגן שניצל. ]במקום ציבור נשאר בשמן שיורי בשר היות והחלפת השמן כאחת לשבוע[. באותם קונדיטוריות שרשום דברי המאפה "בחזקת חלבי" היינו, שהכניסו לתנור מאפים חלביים ולאחר מכן הכניסו דברי מאפה פרווה, נכון שלדעת השו"ע הנז"ל הדבר מותר לאכול את הפרווה בארוחה בשרית. אולם במקומות ציבור הדין שונה.

ראשית, יתכן והכניסו את מוצרי המאפה הפרווה יחד באותו זמן עם החלבי ובכהאי גוונא, אף לדעת השו"ע אין להקל. ואף אם נותנים את הפרווה בתנור לאחר החלבי, לא פעם משתמשים באותם מגשים לפרווה ולחלבי ובדרך כלל אינם נקיים לגמרי ולא פעם נשאר בהם שיורי גבינה.

וכן, משתמשים באותם מלקחיים, לכן יש להחמיר אף לדעת בני ספרד ולא לאכול את מאפה "הפרווה" בארוחה בשרית.

אתם מוזמנים לראות את הפרטים על הקורס כשרות שלנו, ותוכלו להתרשם.

פרטי המחבר

השאר תגובה

קטגוריות
פוסטים אחרונים
הקורסים ב'מכון עליה'

הידעת!

מתעניין באחד הקורסים שלנו?

בחר בקורס שמעניין אותך והכנס שם וטלפון ואנו נחזור אליך.

רוצה להיות בן 'עליה'?

בוא והצטרף לאלפי בוגרינו שהשתלבו במקצוע תורני

מכון עליה
מהלכה למעשה
אלפי מאמרים, דרשות, והלכות שנכתבו על ידי מיטב רבני המכון, בפינה זו יש מידע בכל הנושאים הנלמדים ב'מכון עליה', פינה זו מיועדת לכלל הגולשים באתר ובעיקר כדי לתת מענה בכל החומר הנלמד עבור בוגרי המכון, בנוסף אנו נעלה מידי יום כל מיני חדשות מעניינות והגיגים הלכתיים מעניינים מאוד.
חדש באתר!
מאמרים נוספים
כתיבת סת"ם
הרב רפאל שוורץ

המדריך לרכישת תפילין!

המדריך לרכישת  תפילין: רבים הם האבות שבנם בכורם מתקרב לגיל מצוות,  ולא בקיאים בדרך ובצורה שבו ירכשו לבנם את התפילין בפעם הראשונה , אז יש

קרא עוד »
חושב להירשם?
עכשיו זה הזמן המתאים!

אנו במכון עליה מאמינים בך והחלטנו להעניק לך את כל הציוד המקצועי הנדרש לעבודה בפועל במתנה!
לך נשאר רק ללמוד.
מהר להירשם המתנות הם לזמן מוגבל!

ערכת שוחט מהודרת

בשווי 1,900₪ במתנה
למשתתפים בקורס שחיטה

שולחן מקצועי וערכת סופרים

בשווי 1,750₪ במתנה
למשתתפים בקורס סופרי סת"ם

תיק כלי מילה מהודר למוהל

בשווי 1,850₪ במתנה
למשתתפים בקורס מוהלים

שולחן אור וספרי לימוד

בשווי 400₪ במתנה
למשתתפים בקורס משגיחי כשרות
ימים
שעות
דקות
שניות
הרשמה לקורסים לחרדים